Wat zijn kronen en bruggen?

Kronen en bruggen worden dagelijks bij vele tientallen mensen geplaatst. Vaak noodzakelijk omdat ze te maken hebben gehad met een ongelukje of omdat een tand dusdanig is beschadigd, dat deze moet worden vervangen. Voordat je naar de tandarts voor een kroon of een brug is het belangrijk om te weten wat het precies is. Je wilt natuurlijk wel weten wat ze in jouw mond doen.

Vooraf kan het ook handig zijn om naar de kosten te kijken. Op deze manier weet je mogelijk wat je zelf moet bijdragen aan de kronen of bruggen die je nodig denkt te hebben. Een kroon is van porselein en wordt op een tand of kies geplaatst. Men kan voor een kroon kiezen wanneer er sprake is van slijtage. Dankzij een kroon kan een tand de oorspronkelijke vorm terugkrijgen.

Wat is een brug?

Wanneer we het binnen de tandtechniek over een brug hebben, hebben we het over twee kronen die op naastgelegen tanden worden geplaatst. Naast tanden kunnen dit ook kiezen. Een brug bestaat uit meerdere kunsttanden of kunstkiezen. Een brug heeft overigens dezelfde ontwikkelfase als een kroon. Men heeft het soms ook wel over de etsbrug. Dit is een speciale brug en is goedkoper dan een gewone brug. Lees verder