Wat zijn koortslippen?


Wat zijn koortslippen?

Heeft u ook last van koortslippen? Hoe herkent u een koortslip? Tijdens een koortslip ontstaan kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Na enkele dagen barsten de blaasjes open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, kin en de schouders of dijbeen kan dergelijke blaasjes vertonen. Het wassen van de handen na een aanraking van de blaasjes is belangrijk om verdere besmetting te voorkomen.

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Voor wie antwoorden zoekt: deze website over koortslippen geeft antwoorden op vragen over koortslippen.

Huisarts inschakelen bij koortslip

In het algemeen geneest een koortslip vanzelf. Het is dan niet noodzakelijk om een deskundige te raadplegen. Wanneer de blaasjes na twee weken nog niet over zijn, is het aan te raden om toch bij een huisarts langs te gaan. De reden hiervoor is, dat het kan zijn dat bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze nog een extra besmetting hebben veroorzaakt. Ook als het vocht in de blaasjes niet helder is, is het verstandig om een deskundige te raadplegen.

Koortslip herkenning

De symptomen van een koortslip is plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. Hierna ontstaan kleine blaasjes rond de mond. De blaasjes veranderen na een tijdje in korstjes. Zodra er korstjes ontstaan, is de koortslip aan het genezen en is het niet meer besmettelijk. Normaal gesproken is de koortslip na 15 dagen helemaal genezen.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Het virus van koortslippen is erg besmettelijk bij direct contact. Een besmetting met het herpesvirus kan gebeuren vanaf circa enkele dagen voor de koortslip zichtbaar is tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het is namelijk het vocht in de blaasjes dat het virus zo besmettelijk maakt. Maak daarom altijd de handen schoon na contact met de koortslip. Een koortslip kan ook overgedragen worden door besmette gebruiksvoorwerpen zoals een glas of lippenstift.