Een huis kopen, hoe doe je dat?

Een huis kopen, hoe doe je dat?

Eens moet of wil je eens ergens anders wonen. Kortom: Je bent op zoek naar een ander huis en wilt weten hoe je zo snel mogelijk een geschikte woning kan vinden. Hierbij enige tips voor het kopen van een nieuw huis.

Maar hoe vind je een woning? De wijze waarop je een huis kunt vinden ligt voor de hand: kijk op Funda. Funda is de meeste bekende website met een aanbod van koopwoningen. Maar bedenk wel dat Funda vooral woningen van NVM makelaars laat zien. Op Funda komen woningen van niet-NVM makelaars slechter naar voren. Het kan zo maar zijn dat jouw droomhuis niet goed vindbaar is op Funda. Kijk daarom ook altijd op andere sites.

Huur een aankoopmakelaar in voor het zoeken. Een lokale makelaar kent de lokale markt vaak uitstekend. Hij weet precies welke buurten goed zijn. Kennis van de lokale markt kan je veel tijd schelen bij het bezichtigen van geschikte nieuwe panden.

Geld besparen? Wanneer je een makelaar wilt inschakelen, dat is het altijd een goed idee om bij verschillende makelaars om offerte te vragen. Goed onderzoek kan veel geld besparen. De ene makelaar brengt veel hogere kosten in rekening dan de andere.

Bij het kopen van een woning is de belangrijkste tip: locatie, locatie, locatie! De waarde van een huis wordt grotendeels bepaald door de plek van de woning. Zelf binnen de plaats kan het enorm verschillen. Dus of je nu een koopwoning zoekt in Den Haag of een klein dorpje, de gouden tip is om niet slechts oog te hebben voor de staat van de woning, maar kijk vooral ook naar de locatie. Bedenk dat de woning zelf is aan te passen, maar de locatie niet.

Als je een geschikt huis gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen. Je hebt gevonden wat je aanspreekt, maar nu moet je het huis nog kopen. Het doen van een bod op een woning blijft altijd spannend. Het gaat om veel geld. Je kent de verkopers niet. Er is een groot aantal zaken om onzeker over te zijn. Huur een lokale aankoopmakelaar in voor het doen van een bod op een woning. De lokale makelaar weet wat soortgelijke huizen in de buurt hebben gekost. Hij kan zien wat er nog aan het huis moet gebeuren. En hij is gewend om te onderhandelen. En een makelaar laat zich niet snel meeslepen door emotie. Een goede makelaar bespaart je als het goed is veel geld.

Veel succes met het vinden van jouw huis!