Chromebook bekender in Nederland


Chromebook bekender in Nederland

Er is bijna elke 14 dagen wel nieuws over de Chromebook. In de Verenigde Staten is om en nabij 25 tot 30% van de notebooks Chromebooks, terwijl dat in Europa momenteel circa 1 tot 2 procent is. Maar de Chromebook wint aan populariteit. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewenste gadgets bij de Nederlandse koper. Hoe kunnen we dit verklaren?

Google applicaties

Op een Chromebook vind je vrijwel alle software die men op een desktop pc ook vindt. Je kunt er mee tekstverwerken, spreadsheets opstellen of slide-shows ontwikkelen. Google heeft voor elke toepassing zijn eigen app geproduceerd: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+,Google Calendar en Google Maps.

Bedenk wel: Op enige uitzondering na, is het alleen mogelijk webapplicaties te draaien op de Chromebook. De programmatuur staat online, terwijl de opslag van data gebeurt op de interne hard disk (SSD) – als ook in the cloud. De consument die een Chromebook aanschaft, ontvangt 100 GB aan opslag bij Google. In de online opslag kun je bestanden bewaren en deze delen met anderen.

Behalve Google\’s toepassingen, neemt ook het aantal toe van webgebaseerde toepassingen van andere ontwikkelaars. Je hebt ruime keuze uit de toepassingen in Google\’s online Web Store. Traditionele toepassingen van de PC kennen bijna allemaal in deze tijd een online versie. Grafische bewerkingen kunnen bijvoorbeeld online gedaan worden met Pixlr – een tegenhanger van Photoshop. Muziek luisteren kan via Spotify. Op een Chromebook is op deze manier bijna alle programmatuur beschikbaar die ook op een desktop beschikbaar is. Google heeft zelfs functionaliteit ingebouwd waarmee men ook los van internet kan werken.

Chromebook kopen – waar let je op?

Bij een Chromebook werkt het beoordelen niet heel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de verschillende Chromebooks van de verschillende leveranciers. Welke heeft de voorkeur? Er is een aantal factoren die de keuze bepalen. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties, beeldscherm, opslag en aansluitingen en accu.

De prijs speelt zonder meer mee in de keuze voor een laptop. Belangrijke prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, kloksnelheid, aanwezige interne geheugen en maximale interne geheugen. eigenschappen die bepalend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel tot slot de omvang vast van online opslag (Google Drive) en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen.

Laptop voor iedereen

Laptop voor iedereen? De Chromebook is echt vernieuwend. Hij wordt wel de ultrabook voor iedereen genoemd. Waarom een Chromebook kopen? De klant is uiteraard op zoek naar een laptop waar hij lange tijd gebruik van kan maken. De belangrijkste reden is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel voordeliger dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel gemakkelijk; er is geen leercurve, veel spreekt voor zich. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de bekendheid van deze goedkope laptop zal de aanstaande tijd in Nederland toenemen. Staat de Chromebook ook al op uw verlanglijstje?